Mięso indyka doskonale komponuje się ze smakiem aromatycznego estragonu
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 40
liczba porcji: 4
składniki:
800 g filetów z piersi indyka
300 g masła
1 łyżka oleju
2 łyżki octu winnego (najlepiej o smaku estragonowym)
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml drobiowego bulionu
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki posiekanego estragonu
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól, pieprz
przyrządzanie:
Pierś z indyka dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na 4 – 5 kawałków. każdy z nich oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić kawałki indyka i smażyć na dużym ogniu ok.5 minut na złotobrązowy kolor kolor. Kawałki indyka przełożyć do brytfanki i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Wyjąć brytfankę, łyżką cedzakową usunąć z wierzchu tłuszcz. Do brytfanki wlać ocet winny i podgrzewać, mieszając. Dolać wino i dalej gotować do chwili aż połowa wyparuje. Wtedy wlać bulion, dodać suszony estragon. Podgrzewać do chwili gdy pozostanie połowa sosu. Dokładnie przecedzić. Do przecedzonego sosu wlać śmietankę i nadal podgrzewać. Gdy odparuje połowa, doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić posiekany estragon. Indyka pokroić na plastry, polać sosem.