Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Indyk w sosie estragonowym

Mięso indyka doskonale komponuje się ze smakiem aromatycznego estragonu

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 40

liczba porcji: 4

składniki:
800 g filetów z piersi indyka
300 g masła
1 łyżka oleju
2 łyżki octu winnego (najlepiej o smaku estragonowym)
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml drobiowego bulionu
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki posiekanego estragonu
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól, pieprz

przyrządzanie:

Pierś z indyka dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na 4 – 5 kawałków. każdy z nich oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić kawałki indyka i smażyć na dużym ogniu ok.5 minut na złotobrązowy kolor kolor. Kawałki indyka przełożyć do brytfanki i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Wyjąć brytfankę, łyżką cedzakową usunąć z wierzchu tłuszcz. Do brytfanki wlać ocet winny i podgrzewać, mieszając. Dolać wino i dalej gotować do chwili aż połowa wyparuje. Wtedy wlać bulion, dodać suszony estragon. Podgrzewać do chwili gdy pozostanie połowa sosu. Dokładnie przecedzić. Do przecedzonego sosu wlać śmietankę i nadal podgrzewać. Gdy odparuje połowa, doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić posiekany estragon. Indyka pokroić na plastry, polać sosem.