Kto raz spróbuje tak przyrządzonych polędwiczek wieprzowych, nie zapomni ich smaku
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
600 g polędwiczek wieprzowych
200 dag suszonych śliwek
100 ml brandy
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
150 ml płynnej śmietanki
sól, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
przyrządzanie:
Polędwiczki dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na niewielkie kawałki (na jeden kęs), oprószyć solą i pieprzem. Do garnka wrzucić śliwki, wlać 2 łyżki brandy oraz nieco wody (tak by śliwki były zakryte płynem). Gotować 5 minut na małym ogniu. Odsączyć i wystudzić. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Smażyć polędwiczki na złoty kolor. W rondelku z długą rączką ogrzać resztę brandy, podpalić i płonącą polać mięso. Gdy płomienia zgasną, dolać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Gotować do chwili wyparowania połowy sosu. Dodać śliwki, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać z bagietką.