Takie śniadanie zapewni dobry humor na cały dzień
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 jajo
60 - 70 g mąki
1/4 szklanki wody gazowanej
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do smażenia
400 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
kilka kropel likieru pomarańczowego
przyrządzanie:
Składniki ciasta zmiksować, w razie gdy jest zbyt gęste dodać nieco wody, a gdy zbyt rzadkie – mąki. Odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować sos truskawkowy: truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Posiekać, a następnie podgrzewać 5 minut na patelni, dodać cukier puder oraz likier pomarańczowy.. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju – ok. 1 łyżkę, dokładnie rozprowadzić po powierzchni. Wlewać nieco ciasta i poruszając patelnią rozlewać na całej powierzchni. Smażyć na złoty kolor, następnie naleśnik przewrócić. Na środku naleśnika ułożyć nadzienie z truskawek, złożyć i polać sosem.