Połączenie zielonych szpragów i krewetek - to jest to!
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
pęczek zielonych szpragów
300 g krewetek królewskich
1/2 szknki białego wina
ząbek czosnku
1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, cienko obrać ze skórek do 2/3 długiści. Następnie związać w pęczek białą bawełnianą nitką i gotować w osolonym wrzątku (tak aby c zubki nie były zanurzone) przez ok. 8 minut. Odsączyć.
Krewetki obrać pancerzyków, oczyścić. Gotwać ok. 5 minut w bulionie z winem i zmiażdżonym czonskiem. Odsączyć.
Szpragi pokroić na kawałki, wymieszać z krewetkami oraz sosem przygotowanym z majonezu i musztardy oraz soku z cytryny. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie doprawić do smaku solą. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.