Delikatna pierś kurczaka nadziewana nie mniej delikatnymi w smaku leśnymi grzybami
czas: 30 minut + 30 minut pieczenia
liczba porcji: 4
składniki:
4 piersi z kurczaka
300 g kurek
1 cebula
1 pomidor
100 g żółtego sera
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz
2 łyżki oleju
przyrządzanie:
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, lekko rozbić. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Cebulę drobno posiekać. Grzyby umyć i osuszyć, natępnie również pokroić. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić. Cebulę zeszkic na oleju. Dodać grzyby i pomidora. Smażyć, często mieszając. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz. Odparować całą wilgoć. Gdy nieco wystygną, wymieszać ze startym serem.
W piersiach kurczaka naciąć kieszonki, nakladać po łyżce nadzienia. Szczelnie zwinąć każdą z nich, ewentualnie spiąć wykałaczką. Włożyć na natłuszczonej brytfanny, skropić olejem i piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.