Ciemne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym z dodatkiem suszonych śliwek smakuje jak popularne słodycze
czas: 1 godz. + 3 godz. moczenia śliwek
liczba porcji: 16
składniki:
Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru
8 łyżek mąki pszennej| 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao
1 łyżeczka spirytusu (lub octu)
Krem: 3 szklanki mleka 0,75 szklanki mąki tortowej 0,75 szklanki cukru 250 g margaryny 1 aromat waniliowy 2 szklanki mleka
500 g sliwek suszonych kalifornijskich
0,5 szklanki wódki| 2 łyżki wody
Polewa: 2 gorzkie czekolady (200 g) 0,5 szklanki śmietany 70 g margaryny
przyrządzanie:
Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dodać kakao i spirytus. Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą prostokątną formę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, a następnie przekroić na pół.
2 szklanki mleka zagotować. W trzeciej szklance rozmieszać mąkę z cukrem i dodać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem śmietankowym. Krem rozsmarować na dolnej warstwie ciasta.
Śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki i zalać wódka wymieszaną z wodą. Odstawić na ok. 3 godziny. Odsączyć, zachowując poncz. Następnie ułożyć na kremie, a wodą z wódką nasączyć górną warstwę biszkoptu, ułożoną na warstwie kremu i śliwek.
Nad parą rozpuścić margarynę i czekolady. Dodać do masy śmietanę. Rozmieszać i polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin.