Ten tort z lekkim kremem budyniowym można przyrządzić przez cały rok
czas: 1 godz. + 40 minut pieczenia
liczba porcji: 10
składniki:
Biszkopt:
szklanka mąki tortowej
6 jaj
szklanka cukru
1 opakowanie kisielu cytrynowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 kostki masła
1,5 szklanki cukru
5 żółtek
3 szklanka mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 – 3 łyżki kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
po 10 dag rodzynek i orzechów
puszka brzoskwiń
przyrządzanie:
2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmieszać żółtka, rozprowadzić pozostałym zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem w proszku. Wlać powoli gotujące się mleko, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na biała puszystą masę i wciąż ucierając dodać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, rodzynki, ½ tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać, a do drugiej dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (odłożyć kilka do dekoracji) i orzechy. Nasączyć biszkopt syropem z brzoskwiń. Biszkopt przekroić na trzy części. Na pierwszej z nich rozsmarować ciemny krem, przykryć drugim plackiem i posmarować jasnym kremem, odkładając nieco do posmarowania wierzchu i brzegów tortu. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto, udekorować brzoskwiniami. Wstawić do lodówki na osiem godzin.