
Nie tylko miłośnicy smaku kokosów zapamiętają ten deser na długo
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 15 minut + godzina chłodzenia
liczba porcji: 6
składniki:
200 g wiórków kokosowych
70 g masła
175 g skondensowanego, słodkiego
mleka
przyrządzanie:
W rondlu powoli rozpuścić masło, wrzucić wiórki kokosowe i skondensowane mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 7 – 10 minut. Masę nieco ostudzić, wyłożyć do prostokątnego bądź kwadratowego naczynia, wierzch dokładnie wygładzić łyżką. Wstawić do lodówki na godzinę, następnie wyłożyć na deskę, pokroić w kwadraty.
uwagi:
Aby uzyskać inny niż biały kolor można pod koniec gotowania dodać parę kropel niebieskiego likieru curacao bądź syropu malinowego.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













