
Pyszna śródziemnomorska ryba w sosie rodem z kuchni hiszpańskiej
przepis z kuchni: hiszpańskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 średnia dorada
150 g siekanego miąższu pomidorów
3 ząbki czosnku
15 czarnych oliwek
5 łyżek oliwy z oliwek
otarta skórka z cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Doradę umyć, obrać z łusek, usunąć wnętrzności. Nasolić i oprószyć pieprzem, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. W trakcie pieczenia obrócić.
W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany drobno czosnek i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać pomidory i posiekane oliwki. Dusić przez 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać rybę, posypać tartą skórką cytrynową.
uwagi:
Podawać z pieczonymi ziemniakami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













