Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Podkarpacka zupa wigilijna

Mnogość składników tworzy niepowtarzlny smak tej sycącej, choć postnej zupy

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut + 1 godzina gotowania

liczba porcji: 6

składniki:
pęczek włoszczyzny
po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
2 ząbki czosnku
100 g suszonych grzybów
cebula
300 g dorsza bez skóry
150 g kiszonej kapusty
2 solone śledzie
po łyżce ryżu, kaszy jęczmiennej i płatków owsianych
3 łyżki zielonego groszku
łyżka musztardy

sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby przelać wrzątkiem, odsączyć. Ponownie zalać litrem wrzątku i gotować do miękkości (minimum godzinę). Następnie odsączyć, zachowując wywar i zmielić w maszynce.
W czasie gdy gotują się grzyby, przygotować wywar z warzyw. Włoszczyznę obrać, umyć, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Jarzyny zalać wodą (ok.2 l), dodać kawałek pora, posiekaną cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować ok. godzinę na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie usunąć czosnek, pora i przyprawy. Dodać ryż, kaszę, płatki owsiane i nadal podgrzewać. Po 5 minutach dodać posiekaną kapustę kiszoną, zmielone grzyby oraz 2 szklanki grzybowego wywaru. Po kolejnych minutach dodać usmażonego, dokładnie obranego z ości dorsza, podzielonego na małe kawałki oraz groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut. Na koniec dodać pokrojone na drobne kawałki śledzie.