Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Podkarpacka zupa wigilijna

Mnogość składników tworzy niepowtarzlny smak tej sycącej, choć postnej zupy

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut + 1 godzina gotowania

liczba porcji: 6

składniki:
pęczek włoszczyzny
po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
2 ząbki czosnku
100 g suszonych grzybów
cebula
300 g dorsza bez skóry
150 g kiszonej kapusty
2 solone śledzie
po łyżce ryżu, kaszy jęczmiennej i płatków owsianych
3 łyżki zielonego groszku
łyżka musztardy

sól, pieprz

przyrządzanie:

Grzyby przelać wrzątkiem, odsączyć. Ponownie zalać litrem wrzątku i gotować do miękkości (minimum godzinę). Następnie odsączyć, zachowując wywar i zmielić w maszynce.
W czasie gdy gotują się grzyby, przygotować wywar z warzyw. Włoszczyznę obrać, umyć, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Jarzyny zalać wodą (ok.2 l), dodać kawałek pora, posiekaną cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować ok. godzinę na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie usunąć czosnek, pora i przyprawy. Dodać ryż, kaszę, płatki owsiane i nadal podgrzewać. Po 5 minutach dodać posiekaną kapustę kiszoną, zmielone grzyby oraz 2 szklanki grzybowego wywaru. Po kolejnych minutach dodać usmażonego, dokładnie obranego z ości dorsza, podzielonego na małe kawałki oraz groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut. Na koniec dodać pokrojone na drobne kawałki śledzie.