Mnogość składników tworzy niepowtarzlny smak tej sycącej, choć postnej zupy
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut + 1 godzina gotowania
liczba porcji: 6
składniki:
pęczek włoszczyzny
po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
2 ząbki czosnku
100 g suszonych grzybów
cebula
300 g dorsza bez skóry
150 g kiszonej kapusty
2 solone śledzie
po łyżce ryżu, kaszy jęczmiennej i płatków owsianych
3 łyżki zielonego groszku
łyżka musztardy
sól, pieprz
przyrządzanie:
Grzyby przelać wrzątkiem, odsączyć. Ponownie zalać litrem wrzątku i gotować do miękkości (minimum godzinę). Następnie odsączyć, zachowując wywar i zmielić w maszynce.
W czasie gdy gotują się grzyby, przygotować wywar z warzyw. Włoszczyznę obrać, umyć, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Jarzyny zalać wodą (ok.2 l), dodać kawałek pora, posiekaną cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować ok. godzinę na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie usunąć czosnek, pora i przyprawy. Dodać ryż, kaszę, płatki owsiane i nadal podgrzewać. Po 5 minutach dodać posiekaną kapustę kiszoną, zmielone grzyby oraz 2 szklanki grzybowego wywaru. Po kolejnych minutach dodać usmażonego, dokładnie obranego z ości dorsza, podzielonego na małe kawałki oraz groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut. Na koniec dodać pokrojone na drobne kawałki śledzie.