Pierwsza gwiazdka, choinka, opłatek, sianko, jedno wolne miejsce, określona licza potraw, a wśród nich obowiązkowo zupa. A czasem nawet dwie.
Polska wigilia bez zupy się nie obędzie. Jak nasz kraj długi i szeroki wśród dań podawanych na świątecznym stole musi się też znaleźć… I tu zaczynają się spory. Bo jedni kochają barszczyk, drudzy rybną, a jeszcze inni grzybową. Oto kilka z takich zup, o których spokojnie możemy powiedzieć: to polskie rarytasy!
Spora liczba zwolenników zawsze wybierze BARSZCZ CZERWONY. Serwowany z uszkami natychmiast przywołuje odpowiednią atmosferę i skupia domowników wokół stołu. Podobnie dzieje się z ZUPĄ GRZYBOWĄ Z ŁAZANKAMI, która w wielu domach podawana jest jako druga polewka, na przemian z zupą rybną. My zaproponujemy pełną aromatu KRESOWĄ ZUPĘ RYBNĄ. Ale na tym nasz wybór się nie kończy. W Polsce na święta podaje się także PODKARPACKĄ ZUPĘ WIGILIJNĄ, niezwykle sycącą i doskonale zaspokajającą pierwszy głód. W wielu domach w wigilijną wieczerzę serwuje się też bardzo apetyczny POSTNY KAPUŚNIAK.
Tym z Was, którzy chcieliby przywołać klimat dawnych Świąt, przypominamy, co na 24 grudnia polecała Lucyna Ćwierczakiewiczowa. O ile KASZKA NA GRZYBOWYM SMAKU nie jest dobrze znana, to ZUPY MIGDAŁOWEJ każdy powinien skosztować choćby raz w życiu. Na przykład w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia 2009 roku.
Wszystkiego dobrego!
Palcelizac.pl
fotografia: Teresa Kasprzycka/Dreamstime