
Intensywna w smaku i aromatyczna wersja domowego majonezu
czas: 10 minut
liczba porcji: 4
składniki:
4 ząbki czosnku
250 ml oliwy
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Obrane ząbki czonsku rozetrzeć z odrobiną soli. Dodać żółtka, rozmieszać, po czym cienkim strumieniem wlewać oliwę, cały czas mieszając w jedną stronę. Gdy sos zgęstnieje, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
uwagi:
Podawać do grillowanych warzyw, ziemniaków, pieczywa
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













