Pachnące malinami babeczki z chrupiącą kruszonką będą smakować wszystkim
czas: 20 minut + 20 minut pieczenia
liczba porcji: 10
składniki:
500 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
10 dag cukru
2 jajka
30 dag malin
1 szklanka mleka
10 dag masła
tłuszcz do foremek
Na kruszonkę:
5 dag mąki
2 łyżki brązowego cukru
3 dag masła
przyrządzanie:
Maliny opłukać, dokładnie osuszyć. Masło stopić i wystudzić. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli wymieszać z mlekiem połączonym z roztrzepanymi jajami, wlać stopione masło. Delikatnie wymieszać, po czym dodać maliny i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto nalać do natłuszczonych foremek.
Przygotować kruszonkę: palcami wymieszać mąkę, schłodzone masło, cukier aż powstaną okruchy. Posypać nimi babeczki. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formekach przez minut, po czym jeszcze ciepłe wyjąć.