Plastry bakłażana z nadzieniem z ryżu i orzechów
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut + 40 minut pieczenia
liczba porcji: 4
składniki:
3 niewielkie bakłażany
100 g mieszanego ryżu długoziarnistego i długiego
4 młode cebulki
3 łyżki prażonych orzechów laskowych
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
2 łyżki parmezanu
1 jajo
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki przecieru pomidorowego
150 ml białego wina
200 ml wody
sól, pieprz
przyrządzanie:
Odkroić końcówki bakłażnów, każdy z nich pokroić na cienkie plastry. Blanszować je przez 3 – 4 minuty z osolonej wodzie. Dokładnie odsączyć.
Ryż ugotować na półmiękko, odsączyć. Dodać posiekaną młodą cebulkę, posiekane orzechy, kapary, czosnek, ser, jajo. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszankę ryżową nakładać na każdy plaster zblanszowanych bakłażanów, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką. Umieścić w natłuszczonej formie do zapiekanek.
Z przecieru pomidorowego, octu, wina i wody przyrządzić sos, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać nim roladki. Wstawić do piekarnika na 40 minut.