
Lekkie danie z kurczaka i warzyw o zdecydowanym, orientalnym smaku
przepis z kuchni: chińskiej
czas: 30 minut + 2 godziny marynowania
liczba porcji: 4
składniki:
4 małe filety z piersi kurczaka
por
4 marchewki
2 czerwonego papryki
2 pomidory
3 łodygi selera naciowego
3 cm kawałek korzenia imbiru
1 cytryna
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sosu sojowego
250 ml bulionu drobiowego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
przyrządzanie:
Przygotować marynatę: wymieszać sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, curry, otartą skórkę z cytryny (wcześniej sparzonej). Do marynaty włożyć lekko rozbite, pokrojone na niewielkie kawałki filety z piersi kurczaka. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Marchewkę, imbir, selera naciowego obrać i – podobnie jak paprykę – pokroić w paski. Pomidory również obrać i drobno posiekać. Pora pokroić w półplasterki.
W woku rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i imbir. Smażyć 3 minuty, po czym dodać paprykę, selera naciowego i pora. Smażyć kolejne 3 minuty, po czym dodać pomidory. Następnie zalać bulionem drobiowym, przykryć i dusić do miękkości (ok. 8-10 minut). Pod koniec duszenia dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości warzywnego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Filety z kurczaka upiec na grillu. Upieczone wrzucić do sosu i chwilę razem podgrzewać. Podawać z ryżem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













