Przepis kuchni belgijskiej - połączenie delikatnego mięsa królika, boczku, suszonych śliwek i jasnego piwa
czas: 15 minut + 90 minut duszenia
liczba porcji: 6
składniki:
1 tuszka z królika
1/2 litra jasnego piwa
100 g wędzonego boczku
1/2 litra jarzynowego bulionu (może być z kostki)
100 g suszonych śliwek
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
po dużej szczypcie suszonych ziół (tymianek, majeranek)
sól, pieprz
przyrządzanie:
Królika umyć, pokroić na kawałki. Każdy kawałek obsmażać na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojony w kostkę boczek, posypać mąką, dodać zioła oraz sól i pieprz. Przez chwilę smażyć, następnie wlać piwo i bulion. Dodać śliwki i dusić na niewielkim ogniu pod przkryciem przez 90 minut.