No może imię jedno, ale wcieleń wiele! Tym razem wytrawna sałatka z lekką nutką słodyczy. Świetna na przystawkę w piękny letni dzień.
Ostatnio wszyscy stali się znawcami tego przecudownego owocu. W związku z tym także i my mądrzymy się trochę, podając kolejny przepis z jabłkiem w roli głównej. Sałatka nie jest skomplikowana, a jej zrobienie trwa kilka minut. Za to w smaku jest zaskakująca- różna w zależności od tego jaki gatunek jabłek użyjemy. Osobiście do tego połączenia preferuję te nieco słodsze. Tutaj użyłam naszych polskich papierówek, ale na przykład ligol będzie równie smaczny. No i nieco ożywi barwy swoją czerwienią.
Jabłkowa gracja
– sałata
– jabłko (słodka odmiana)
– ser pleśniowy typu lazur
– łuskane pestki słonecznika
– pieprz
Opcjonalnie jako sos: olej z pestek słonecznika i sos sojowy
Dowolną kombinację sałat układamy na talerzyku. Proponuję sałatę lodową, która jest dosyć neutralna w smaku. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią. Ser kroimy w dowolne kawałki. Plasterki jabłek prażymy na rozgrzanej patelni, pod przykrycie i z dodatkiem wody przez kilka minut. Aż uzyskają odpowiadającą nam konsystencję.
Wszystkie składniki układamy w swobodną kombinację oraz dosyć obficie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Możemy polać olejem od razu lub podać go oddzielnie z kilkoma kroplami sosu sojowego.
Elegancko, prosto, pysznie i zdrowo. Smacznego!