Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Jabłko niejedno ma imię

Jabłko niejedno ma imię

No może imię jedno, ale wcieleń wiele! Tym razem wytrawna sałatka z lekką nutką słodyczy. Świetna na przystawkę w piękny letni dzień.

Ostatnio wszyscy stali się znawcami tego przecudownego owocu. W związku z tym także i my mądrzymy się trochę, podając kolejny przepis z jabłkiem w roli głównej. Sałatka nie jest skomplikowana, a jej zrobienie trwa kilka minut. Za to w smaku jest zaskakująca- różna w zależności od tego jaki gatunek jabłek użyjemy. Osobiście do tego połączenia preferuję te nieco słodsze. Tutaj użyłam naszych polskich papierówek, ale na przykład ligol będzie równie smaczny. No i nieco ożywi barwy swoją czerwienią.

 

Jabłkowa gracja

– sałata

– jabłko (słodka odmiana)

– ser pleśniowy typu lazur

– łuskane pestki słonecznika

– pieprz

Opcjonalnie jako sos: olej z pestek słonecznika i sos sojowy

Dowolną kombinację sałat układamy na talerzyku. Proponuję sałatę lodową, która jest dosyć neutralna w smaku. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią. Ser kroimy w dowolne kawałki. Plasterki jabłek prażymy na rozgrzanej patelni, pod przykrycie i z dodatkiem wody przez kilka minut. Aż uzyskają odpowiadającą nam konsystencję.

Wszystkie składniki układamy w swobodną kombinację oraz dosyć obficie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Możemy polać olejem od razu lub podać go oddzielnie z kilkoma kroplami sosu sojowego.

Elegancko, prosto, pysznie i zdrowo. Smacznego!