Sezon na owoce i warzywa trwa. Trzeba korzystać z tego co mamy najlepsze. Cukinia, papryka, ogórki… samo zdrowie. A co najlepsze, możemy je zamknąć w słoiku i w trakcie zimowych wieczorów rozkoszować się smakiem letnich, gorących dni.
Sałatka warzywna z kurkumą
– cukinia, 3kg
– papryka czerwona, 2 szt
– cebula, 3 szt
– ogórek, 2 szt
Zalewa:
– kurkuma, 1 paczka
– gorczyca, 2 łyżki
– czosnek, 3 ząbki
– cukier, 2 szklanki
– ocet, 2,5 szklanki
– sól, 1/3 szklanki
Warzywa należy pokroić. Cukinia i ogórek świetnie wyglądają w plastrach, papryka pokrojona w cienkie paski, a cebula w piórka.
Następnie gotujemy zalewę mieszając wszystkie składniki. Gorącym jeszcze płynem zalewamy warzywa. Zostawiamy na noc. Następnego dnia układamy cukinię, paprykę, ogórka i cebulę do słoików. Dopełniamy płynem, który pozostał. Pasteryzujemy około 15 minut.
Sałatka jest pyszna, świetnie nadaje się jako dodatek, do większości dań. Smacznego!