Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pizza marzeń

Pizza marzeń

Kto w życiu nie jadł pizzy? Chyba nie znam takiej osoby. W większości pizzerii wybór mamy olbrzymi. Na słodko, na słono, na kolorowo, z mięsem, bez mięsa, z warzywami, z owocami… Pizza jest ogromnym polem do popisu nie tylko dla pizzerman’ów, ale i dla każdego z nas! Eksperyment czas zacząć!

Jest wiele metod i sposobów na robienie pizzy. Ja zaprezentuję dzisiaj moją ulubioną formą- pizzę pieczoną na kamieniu. Jest to specjalnie do tego przeznaczony kamień, który pozwala nam w domowych warunkach stworzyć prawdziwą, włoską pizzę. Kamień pochłania wilgoć z pizzy i dzięki temu udaje się osiągnąć chrupkość i równomierne przypieczenie.

Kamień należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 250ºC na około pół godziny. Gotową pizzę kładziemy na kamień specjalną, drewnianą łopatką. Ale wróć! Co znaczy gotowa pizza?

Ciasto na pizzę:

– 0,250 kg mąki pszennej

– 0,250 kg mąki żytniej

– 30g drożdży

– 250ml wody

– 1 łyżeczka cukru

– 3/4 łyżeczki soli

– 2 łyżki oliwy extra vergine

Mieszamy w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Po rozpuszczeniu odstawiamy na około 10 minut. Następnie łączymy mąkę i sól. Dodajemy oliwę oraz drożdże z cukrem. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Posypujemy blat mąką, a następnie formujemy na nim kulę i ugniatamy ciasto. Wyrabiamy je przez około 10 minut, do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto umieszczamy w naoliwionej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 porcji. Z kulek formujemy wałkiem okrągły placek i umieszczamy na nim dowolnie wybrane składniki. Niewykorzystane ciasto spokojnie możemy zamrozić.

Pizzę pieczemy przez około 5-7 minut, w zależności od pożądanej chrupkości. Należy obserwować na ile pizza jest już przypieczona.

Sos do pizzy:

– przecier pomidorowy

– ketchup

– cebula

– pieczarki

– oliwa

– przyprawy: oregano, czosnek, sól, pieprz

Cebulę i pieczarki przysmażamy na oliwie. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Ilość przypraw zależy od naszych upodobań. Kładziemy sos na uformowany placek.

Farsz do pizzy (propozycja pizzy Cztery sery):

– sery: żółty, camembert, mozzarella, ser typu lazur

– oliwki: zielone i czarne

– świeża bazylia do przystrojenia

Składniki w dowolnej formie układamy na sosie. Należy jednak pamiętać, aby ich ilość dostosować do grubości ciasta. Pamiętajmy, aby nie przedobrzyć, bo jeżeli ciasto jest bardzo cienkie może po prostu nie unieść naszej wyobraźni 😉

Smacznego!

zdjecie 2