Nie ma to jak tradycyjna polska kuchnia. A co może być bardziej tradycyjnego i polskiego jak nie kotlety mielone z mizerią? A co powiecie na nieco nową odsłonę tego pysznego dania? Poniżej prezentujemy przepis Grzegorza Łapanowskiego, w którego skład wchodzą sosy sojowe i tabasco.
składniki:
- 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 biała cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- Sos sojowy Kikkoman
- TABASCO® Original
- Olej rzepakowy
- 2 zielone ogórki
- 100g śmietany 18%
- Koper
- Cytryna
- Sól i cukier
- TABASCO® Green
przyrządzanie:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju aż będzie rumiana. Mięso mielone wyrób na jednolitą masę z jajem, cebulą i bułką, dopraw sosem sojowym i kilkoma kroplami sosu tabasco. Uformuj zgrabne kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na oleju rzepakowym na złoty kolor, po czym wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tym czasie przygotuj mizerię: ogórki pokrój w cienkie plasterki i połącz ze śmietaną, wymieszaną uprzednio z TABASCO® Green, sokiem z cytryny, odrobiną soli i cukru, posyp świeżo siekanym koperkiem.
Kotlety serwuj z puree ziemniaczanym i mizerią.
Smacznego!