Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Ananasowy zawrót głowy i… kurczak

Ostatnimi czasy udałam się na poszukiwanie tradycyjnych polskich smaków. Będąc w podróży zawsze lubię spróbować lokalnej kuchni. Tym razem jednak po prostu udałam się do lokalu z "polskim jadłem". Trafiłam tam na ciekawe połączenie tradycji i egzotyki, do tego zabarwione nutką globalizacji w postaci frytek.

Kotlet z filetu kurczaka znamy dobrze wszyscy. Niemniej przyrządzenie go z ananasem i arbuzem daje zupełnie nową odsłonę tego tradycyjnego dania. 20140814_152750

liczba porcji: 2

składniki:
Kotlety:

  • Pierś z kurczaka
  • Bułka tarta
  • Otręby
  • Łyżka mąki kukurydzianej
  • Pół szklanki białego wina
  • Łyżka miodu
  • Jajko
  • Pieprz
  • Sól
  • Zioła
  • Curry
Surówka wiosenna:
  • Porcja młodej kapusty
  • Por
  • Rzodkiewka
Surówka z marchwi:
  • Marchew
  • Łyżka soku z cytryny lub połówka jabłka
Dodatkowo:
  • Plasterki ananasa
  • Kawałki arbuza

przyrządzanie:

W celu przyrządzenia mięsa najpierw najlepiej je przemacerować, wkładając pierś do głębokiego talerza z winem oraz miodem zmieszanym z przyprawami.

Następnie przygotowujemy panierkę z mąki kukurydzianej, bułki tartej oraz otrębów. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy filety, wpierw zamoczone w jajku. Obtoczone w panierce kotlety wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż się zarumienią.

Na tarce ścieramy por, kapustę i rzodkiewkę. Mieszamy oraz doprawiamy ziołami lub koperkiem.

Marchew ścieramy na tarce, następnie kropimy sokiem z cytryny lub ścieramy także jabłko i mieszamy.

Na talerzu dekorujemy kurczaka plasterkami ananasa i kawałkami arbuza.

Podajemy z frytkami lub z ryżem.

Smacznego!