Ostatnimi czasy udałam się na poszukiwanie tradycyjnych polskich smaków. Będąc w podróży zawsze lubię spróbować lokalnej kuchni. Tym razem jednak po prostu udałam się do lokalu z "polskim jadłem". Trafiłam tam na ciekawe połączenie tradycji i egzotyki, do tego zabarwione nutką globalizacji w postaci frytek.
Kotlet z filetu kurczaka znamy dobrze wszyscy. Niemniej przyrządzenie go z ananasem i arbuzem daje zupełnie nową odsłonę tego tradycyjnego dania.liczba porcji: 2
składniki:
Kotlety:
- Pierś z kurczaka
- Bułka tarta
- Otręby
- Łyżka mąki kukurydzianej
- Pół szklanki białego wina
- Łyżka miodu
- Jajko
- Pieprz
- Sól
- Zioła
- Curry
- Porcja młodej kapusty
- Por
- Rzodkiewka
- Marchew
- Łyżka soku z cytryny lub połówka jabłka
- Plasterki ananasa
- Kawałki arbuza
przyrządzanie:
W celu przyrządzenia mięsa najpierw najlepiej je przemacerować, wkładając pierś do głębokiego talerza z winem oraz miodem zmieszanym z przyprawami.
Następnie przygotowujemy panierkę z mąki kukurydzianej, bułki tartej oraz otrębów. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy filety, wpierw zamoczone w jajku. Obtoczone w panierce kotlety wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż się zarumienią.
Na tarce ścieramy por, kapustę i rzodkiewkę. Mieszamy oraz doprawiamy ziołami lub koperkiem.
Marchew ścieramy na tarce, następnie kropimy sokiem z cytryny lub ścieramy także jabłko i mieszamy.
Na talerzu dekorujemy kurczaka plasterkami ananasa i kawałkami arbuza.
Podajemy z frytkami lub z ryżem.
Smacznego!