Bardzo prostym i sycącym przysmakiem są naleśniki na słodko. Istnieje wiele pomysłów na nadzienie naleśnikowe. My proponujemy użycie owoców i masy orzechowej, a potem polanie naleśników gruszkowym kompotem z nutką kwaskowatej żurawiny amerykańskiej. Niesamowicie atrakcyjny wygląd i niespotykany smak zapewniają kulinarne wrażenia godne najdroższych restauracji.
czas: ok. 30 minut + 30 minut na wyrośnięcie ciasta
składniki:
Ciasto naleśnikowe:
25 g masła
60 g mąki
1 szczypta soli
1 łyżka stołowa cukru
125 ml mleka
2 Jaja
Olej do smażenia
Kompot gruszkowy:
500 g gruszek (np. anjou)
Odrobina białego wina (lub soku jabłkowego)
1 kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
1 laska wanilii
1 łyżka stołowa płynnego miodu
80 g całych suszonych owoców żurawiny amerykańskiej
2-3 łyżki stołowe soku z żurawiny (100% prawdziwego soku z żurawiny)
Masa orzechowa:
80 g orzechów włoskich
Sok z 1/2-1 pomarańczy
2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
Do dekoracji:
Listki mięty
Cukier puder do posypania
przyrządzanie:
1. Roztopić masło. Mąkę, sól i cukier wrzucić do jednej miski, wymieszać razem z mlekiem i jajami a na koniec dodać roztopione masło. Ciasto pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Gruszki poćwiartować i obrać w razie potrzeby. Następnie pokroić na kawałki i usunąć z nich nasiona. Włożyć do garnka z winem, obrać imbir i zetrzeć do tego. Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać miąższ, a następnie dodać laskę i miąższ do reszty. Gruszki dusić pod przykryciem ok. 5 minut tak, żeby nie były zbyt miękkie. Wymieszać wszystko razem z miodem i żurawiną amerykańską. Dodać do smaku soku z żurawiny amerykańskiej.
3. Orzechy zmielić drobno w maszynce elektrycznej. Mieszać z sokiem z pomarańczy i cukrem trzcinowym, aż do uzyskania gładkiej masy.
4. Na lekko rozgrzanym oleju smażyć naleśniki aż do momentu, gdy nabiorą złoto-brązowy odcień. Następnie usmażone naleśniki posmarować masą orzechową i złożyć w trójkąt. Gotowe naleśniki polać kompotem z gruszek (wyjąć laski wanilii) i wedle uznania przybrać listkami mięty oraz posypać cukrem pudrem.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 500 kcal / 2094 kJ
Białko: 9,4 g
Tłuszcz: 24,9 g
Węglowodany: 62 g
uwagi:
Można podawać z lodami waniliowymi