Jeżeli szukasz prostego acz efektywnego deseru, to ta propozycja będzie dla Ciebie idealna. Czas jej przygotowania to jedynie 15 minut, a gwarantujemy, że będzie ona ozdobą Twojego stołu. Ponadto szeroka gama owoców czyni ten deser zdrowym i lekkim. Przepis poleca Tomek Woźniak.
czas: 15 min
liczba porcji: 4
składniki:
- 400 ml schłodzonej śmietany 12%
- 4 łyżki sera mascarpone
- 200 g gotowej bezy
- 200 g poziomek
- 100 g jeżyn
- 100 g truskawek
- 1 źdźbło trawy żubrowej
- 1 łodyga tymianku cytrynowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
przyrządzanie:
Wymieszaj śmietanę z serem mascarpone, aby uzyskać jednolity krem. Dodaj połowę pokruszonych bez i ponownie wymieszaj. Przełóż krem do niskiego naczynia lub na duży talerz, posyp pozostałą częścią bezy. Rozgnieć połowę owoców widelcem, wymieszaj z 1 łyżką cukru pudru oraz octem balsamicznym i zmiksowaną na pył trawą żubrową. Polej owocami bezę, posyp pozostałą częścią owoców, posiekanym tymiankiem i uprażonymi płatkami migdałowymi i… gotowe!
Smacznego!