Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Lekcje ze zdrowego odżywiania

Drugie śniadanie w klasie, warsztaty kulinarne oraz dodatkowe zajęcia kształtujące zdrowe nawyki żywieniowe zgodnie z założeniami Ministerstwa Edukacji mają być obowiązkowe. Już od nowego roku szkolnego można wziąć udział w bezpłatnych wykładach z dietetykiem, które organizowane są w ramach ogólnopolskiego programu „Śniadaniowa Klasa”.

mother and kid daughter cooking in the kitchen

Trwają prace nad nowelizacją rozporządzenia dotyczącego realizacji programu „Owoce i warzywa w szkole”. Ministerstwo edukacji planuje zobowiązać dyrektorów szkół do przeprowadzania  w ciągu roku, dwóch zajęć promujących prawidłowe zasady odżywiania, wykraczających poza podstawę programową. Mogą one mieć formę wspólnego spożywania drugiego śniadania w klasie, wykładów, warsztatów kulinarnych, konkursów, wycieczek do gospodarstw rolnych lub ogrodniczych, czy zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych. Zmiany podyktowane są alarmującymi wynikami badań oraz powikłaniami zdrowotnymi dzieci i młodzieży: z otyłością może się już zmagać co piąty młody Polak.

Poziom świadomości młodzieży o profilaktyce zdrowotnej jest niestety nadal niski. Uczniowie jedzą nieregularnie posiłki, zapominają o tym pierwszym, a także spożywają głównie niezdrowe przekąski, zakupione w drodze do szkoły lub w sklepiku szkolnym. Dlatego cieszymy się, że Ministerstwo Edukacji planuje dodatkowe, obowiązkowe zajęcia – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa” – Od kilku lat promujemy zasady zdrowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem śniadania, w tym drugiego śniadania, jako podstawowego posiłku w ciągu dnia.

Od dwóch lat w ramach programu „Śniadaniowa Klasa” we współpracy z rekomendowanymi dietetykami organizowane są bezpłatne wykłady w szkołach. Tylko w tym roku z wykładów „Śniadaniowej Klasy” skorzystało ponad 5000 osób.

W wykładach może wziąć udział każda grupa (z przedszkola, świetlicy, szkoły podstawowej, gimnazjum, liceum, uczniowskiego klubu sportowego, centrum kultury, Uniwersytetu Trzeciego Wieku, itp.). Program skierowany jest również do uczniowskich klubów sportowych, dla których przewidziane są osobne zajęcia poświęcone zasadom prawidłowego odżywiania w sporcie.