Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Sezon na grzyby w pełni. Podpowiemy, jak pomysłowo wykorzystać je w kuchni w nowych, niebanalnych, kulinarnych aranżacjach z dodatkiem wykwintnej kaczki.

Risotto z dodatkiem prawdziwków i duszonej kaczki

Mają aromatyczny i zwarty miąższ. Zawierają w sobie pokaźną dawkę fosforu, witamin z grupy B oraz żelaza. Borowiki szlachetne, zwane też prawdziwkami, znajdują szerokie zastosowanie w europejskich kuchniach. Poznaj je w nowej, zaskakującej odsłonie – z soczystym mięsem kaczki. Grupa Drosed – Specjalista od drobiu – poleca przepis na aromatyczne risotto z dodatkiem prawdziwków i duszonej kaczki.

W tym daniu wykwintny smak kaczki jest podkreślony charakterystycznym aromatem prawdziwków, a kruchość jej mięsa równoważy zwarty miąższ grzybów. To duet idealny na jesienne chłody – pożywne danie, które wprost obfituje w składniki odżywcze, zwłaszcza te pochodzące z kaczego mięsa – białko, fosfor, żelazo, potas czy witaminy.

składniki:

  • mięso z ½ kaczki
  • 1 cebula
  • 250 g prawdziwków
  • sól, pieprz
  • 1 szkl. ryżu
  • masło

przyrządzanie:

Mięso nacieramy solą, czosnkiem, a następnie kroimy na nieduże kawałki. Obrumieniamy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę i całość podsmażamy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy podsmażone na maśle prawdziwki (zostawiając kilka na później), a następnie szklankę ryżu. Całość mieszamy, solimy oraz zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie wodę, dodajemy nieco majeranku oraz uzupełniamy kolejną, niepełną szklanką wody i zostawiamy na ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach potrawa powinna być gotowa. Podajemy w miseczkach np. z kiełkami słonecznika lub roszponką.

uwagi:

Jeśli chcesz, aby Twoje risotto było jeszcze smaczniejsze, wybierz mięso z Młodej Kaczki Zagrodowej z Podlasia. Dzięki tradycyjnemu chowowi na ekologicznie czystych terenach „Zielonych Płuc Polski”, specjalnemu sposobowi karmienia i spełnieniu przez producenta restrykcyjnych norm, mięso z tej kaczki wyróżnia się wybornym smakiem i kruchością.