Co przychodzi Ci na myśl kiedy słyszysz hasło "ryba"? Tradycyjna ryba po grecku? Wigilijny karp? Czy może brytyjskie Fish and chips? Pora to zmienić! Dzisiaj proponujemy odważną wariację na temat filetów - potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami! SMACZNEGO
czas: ok. 15 minut
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 150 g ogórka
- 600 g filetu z molwy
- 1 pęczek kopru
- 40 g suszonych żurawin
- 1 łyżka stołowa oleju
- 200 ml lekkiego buliony drobiowego (błyskawicznego)
- 200 ml śmietany
- 3 łyżki stołowe lekkiej zaprawki do sosu
- 2-4 łyżeczki soku z cytryny
- Sól, pieprz
przyrządzanie:
1. Ogórek opłukać, obrać, przekroić na pół i pociąć na paseczki. Żurawinę pokroić. Filet z molwy umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
2. Olej rozgrzać na teflonowej patelni i usmażyć filet. Zdjąć usmażony filet z patelni, a do powstałego sosu dodać bulion i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać zaprawkę i gotować przez 1 minutę, mieszając. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3. Filet, ogórek i żurawiny dodać do sosu i dusić przez ok. 4 minuty.
4. Koper umyć, osuszyć i drobno pokroić. Ponownie doprawić sos i dodać koper.
Podawać z ryżem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 280 kcal / 1165 kJ
Białko: 30,3 g
Tłuszcz: 9,7 g
Węglowodany: 17 g