Najlepsze lokalne smakołyki wyprodukowane w sposób przyjazny dla środowiska: sery zagrodowe, chleby z najróżniejszych mąk, zimnotłoczone oleje z lokalnych nasion (len, słonecznik, rzepak), soki i przetwory z owoców oraz wina. Pyszności z Grecji, Francji i Litwy. A dodatkowo warsztaty otwarte dla wszystkich uczestników i spotkania. Serwis PalceLizac.pl objął patronat nad wydarzeniem! ZAPRASZAMY!
Edycja jesień 2014
24 września – 05 października 2014
ul. Szewska, Wrocław
Poznaj lokalny i globalny wymiar EkoJarmarku!
Lokalnie
- Najlepsze lokalne smakołyki wyprodukowane w sposób przyjazny dla środowiska: sery zagrodowe, chleby z najróżniejszych mąk, zimnotłoczone oleje z lokalnych nasion (len, słonecznik, rzepak), soki i przetwory z owoców, sezonowe owoce i warzywa.
- Unikalne rzemiosło: ubiory z lnu, ceramika użytkowa i artystyczna, biżuteria
- Lokalne stowarzyszenia, inicjatywy i partnerstwa z Dolnego Śląska.
- Działamy na rzecz zielonego i rowerowego Wrocławia: tylko u nas punkt informacji o Budżecie Obywatelskim i możliwość głosowania online na miejscu!
Globalnie:
- Jesienny jarmark to przestrzeń dla działań o tematyce nawiązującej do zależności w globalnymi w świecie, wpływem krajów rozwiniętych na kraje Globalnego Południa, wzajemnych powiązań
- Domek Globalności, w którym zasięgnąć będzie można informacji na temat świadomej konsumpcji, systemu odpowiedzialnego handlu FT, zrównoważonej turystyki itp. Otwarci na rozmowę, wyposażeni w wiedzę i materiały czekać będą na wszystkich chętnych współpracownicy Fundacji EkoRozwoju
- Wystawa Gorzko-słodkie Smaki świata. Historie ludzi dzięki którym możemy pić doskonałą kawę, delektować się czekoladą czy też cieszyć swoje podniebienie aromatycznymi przyprawami.
- Warsztaty i spotkania dla dzieci, młodzieży i dorosłych
Na kolejnej stronie poznaj program EkoJarmarku!