Zakończyliśmy już letni sezon urlopowy i nadszedł czas na potrawy z wykorzystaniem jesiennych darów natury. Grzyby, dynie, czy dziczyzna to produkty, które często pojawiają się na naszych stołach w tym okresie. Grzegorz Łapanowski podpowie nam jak sprawić, żeby jesienna kuchnia była smaczna i zaskakująca.
składniki:
- Oscypek lub kilka małych wędzonych redykołek
- Mała sałata rzymska
- Sos tabasco
- Kilka listków purpurowej bazylii
- Garść orzechów laskowych
- Kilka gałązek rozmarynu
- Kawałek masła
- 2-3 łyżki śmietanki 30 %
- 2-3 łyżki domowej konfitury wiśniowej
przyrządzanie:
Na patelni rozgrzej kawałek masła. Wrzuć kawałek oscypka lub redykołkę i smaż przez kilka minut każdą stronę. Dorzuć kilka porwanych na mniejsze części liści sałaty rzymskiej i ją podduś. Całość podlej słodką śmietanką. Dodaj gałązkę rozmarynu. Dla nadania ostrości przypraw kilkoma kroplami tabasco. Podawaj na ciepło z łyżką domowej konfitury z całymi wiśniami, listkami bazylii purpurowej i prażonymi orzechami laskowymi.
uwagi:
Grzegorz Łapanowski to znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.