Grillowane nektarynki idealnie nadają się na lekki deser, albo kiedy najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego. Przygotowuje się go dosłownie w parę minut. Równie doskonały na podwieczorek dla dzieci!
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 2 dojrzałe nektarynki/brzoskwinie
- kilka łyżek domowego cukru z wanilą( miałki cukier wymieszany z ziarenkami z kilku lasek wanilii)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki owoców leśnych
- gałązkę rozmarynu
- 4 gałki lodów ( u mnie śmietankowo-czekoladowe)
przyrządzanie:
- Na suchej patelni prażymy na złoto płatki migdałów.
- Myjemy i kroimy nektarynki , wyjmujemy pestkę. Połówki nektarynek obficie posypujemy cukrem wymieszanym z ziarenkami wanilii.
- Rozgrzewamy grill lub patelnię do grillowania. Jeśli Wasza patelnia tego wymaga, to należy ją natłuścić.
- W miejscu pestki umieszczamy parę igiełek rozmarynu. Połówki nektarynek grillujemy z obu stron (z każdej 3-4 minuty). Czas grillowania zależy od stopnia dojrzałości nektarynek. Grillując stronę pokrytą cukrem uważajmy, aby ten się zbytnio nie przypalił. Jeśli zachodzi taka potrzeba zmniejszamy płomień.
- “Zgrillowane” nektarynki wykładamy na talerzyki, usuwamy rozmaryn, dodajemy po gałce lodów, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i owocami leśnymi. Podajemy natychmiast.
Przepis również na blogu Mia cucina!