Potrawa ta jest ulubioną przekąską do sake i spotkać ją można w menu wielu japońskich barów, do których stali bywalcy przychodzą nie tylko na szklaneczkę alkoholu, ale przede wszystkim zjeść coś smacznego. Przepis na Hotategai batayaki - smażone przegrzebki (małże św. Jakuba), pochodzi z książki Jacka Wana "TAO SMAKU" (wydawnictwo Buchmann). Spróbuj koniecznie!
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- przegrzebki (mogą być mrożone) 500 g
- cebula 3 szt.
- masło klarowane 2 łyżki
- sól ½ łyżeczki
- pieprz czarny ½ łyżeczki
- wasabi ½ łyżeczki
- mirin 2 łyżki
- sake 1 łyżka
przyrządzanie:
- Zagotować w garnku ok. 2 l wody. Po zagotowaniu wrzucić do garnka mrożone przegrzebki na ok. 3 min. Następnie wyjąć i osuszyć.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Połączyć ze sobą mirin, sake i wasabi; dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i gdy zacznie lekko dymić, dodać cebulę; smażyć do zeszklenia.
- Do patelni włożyć osuszone przegrzebki, dodać sól i pieprz; smażyć ok. 2 min.
- Następnie dodać wymieszany mirin, sake oraz wasabi i smażyć, mieszając, kolejne 3 min.
- Przegrzebki podawać na gorąco, przybrane ćwiartkami cytryny.
uwagi:
Nie smażyć przegrzebków zbyt długo, bo skurczą się i stwardnieją.