Idealna zupa na chłodniejsze dni – wspaniale rozgrzewa i zapobiega przeziębieniom. Wśród delikatnej równowagi smaków kurczaka i mleka kokosowego wyczuwalny jest aromat trawy cytrynowej i kolendry. Przepis na tę niesamowitą potrawę pochodzi z książki Jacka Wana "TAO SMAKU" (wydawnictwo Buchmann). Spróbuj koniecznie!
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- wywar drobiowy 1,5 l
- pieczony kurczak ½ szt.
- świeża trawa cytrynowa 1 łodyga
- świeże liście limonki 4 szt.
- świeże grzyby shiitake 4–5 szt.
- świeży imbir (tarty) 100 g
- świeża papryka chili (siekana) 1–3 szt.
- mleko kokosowe 400 ml
- tajski sos rybny 3 łyżki
- cukier 1 łyżeczka
- świeża kolendra (siekana) 100 g
- świeża tajska bazylia (siekana) 100 g
- świeży szczypior (siekany) ½ pęczka
- sok z limonek z 2 szt.
- pomidorki koktajlowe 10 szt.
przyrządzanie:
- Trawę cytrynową umyć i obrać z zewnętrznego liścia, odciąć twardą część przy ogonku i drobno poszatkować jej biały odcinek. Grzyby shiitake umyć i usunąć korzonki, a następnie pokroić kapelusze na plastry ok. 4 mm grubości.
- Wywar zagotować. Dodać zieloną końcówkę trawy cytrynowej obwiązaną zewnętrznym liściem. Gotować ok. 10 min i następnie wyjąc z zupy trawę.
- Do zupy dołożyć pokrojone grzyby shiitake, posiekana część trawy cytrynowej, liście limonki i posiekaną paprykę chili. Gotować ok. 5 min.
- Mięso z kurczaka pokroić na drobne kawałki. Włożyć mięso do zupy wraz z pozostałymi składnikami: imbirem, mlekiem kokosowym, sosem rybnym. Gotować przez kolejne 3 min na wolnym ogniu. Wyłączyć ogień, dodać sok z limonek i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Jeżeli zupa jest za mało słona, można dodać sosu rybnego; jeżeli brak jej słodyczy, należny dosypać cukru.
- Na koniec posypać siekaną kolendrą, tajską bazylią i szczypiorkiem. Zupę podawać na gorąco, ozdobioną liściem świeżej kolendry.
uwagi:
Zupę podawać również z makaronem tajskim (ryżowym lub pszennym), ugotowanym według przepisu na opakowaniu.