Grecja w tym roku to był jeden z ulubionych wakacyjnych kierunków Polaków. Na pewno każdy z odwiedzających ten kraj ceni sobie ich wyjątkowe potrawy w których zawsze jest duża ilość warzyw, a także narodowy ser – feta. Jesienią warto przypomnieć sobie ten wakacyjny czas i przygotować zapiekaną fetę z warzywami, na które u nas teraz jest właśnie sezon.
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- opakowanie sera feta (wybierz prawdziwy ser feta, niektóre odpowiedniki mogą się rozpuścić pod wpływem temperatury)
- 1 średni bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 1 duża papryka kolorowa
- 1 papryczka pepperoni
- 1 czerwona cebula
- suszony tymianek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Wszystkie warzywa umyj. Bakłażana pokrój w grube plastry, posyp solą i odstaw na 20 min. żeby wypuścił sok. Opłucz i usmaż na suchej patelni grillowej z obu stron. Tak przygotowany bakłażan po pierwsze nie będzie gorzki, a poza tym nie nasiąknie tłuszczem podczas pieczenia.
W żaroodpornym naczyniu ułóż plastry bakłażana, następnie pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę pokrojoną w paski. Następnie fetę pokrojoną w dużą kostkę. Całość posyp talarkami cebuli, papryczką pepperoni drobno posiekaną, dużą ilością tymianku i skrop oliwą z oliwek.
Feta jest słona, jednak jeśli ktoś lubi bardzo słone potrawy może całość oczywiście doprawić dodatkową jej porcją.
Całość zapiekaj 30 min. w piekarniku z opcją grilla.