Bruschetta jest tradycyjną przystawką kuchni włoskiej. To jedno z najprostszych i najszybszych w wykonaniu przekąsek. Z powodzeniem może zastąpić kolację, a nawet obiad. Tym razem występuje w towarzystwie kolorowych pomidorów koktajlowych.
czas: 20 minut
liczba porcji: 12 sztuk
składniki:
- 1 świeża bagietka
- 1 opakowanie czerwonych pomidorów koktajlowych
- 1 opakowanie żółtych pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 8 łyżek masła
- 16 liści bazylii
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
- Przekroić pomidory wzdłuż na pół.
- Posiekać czosnek i podsmażyć na oliwie z oliwek.
- Następnie przełożyć czosnek wraz z oliwą do miski i pozostawić do ostygnięcia.
- Pokroić w paski liście bazylii.
- Dodać pomidory do miski z czosnkiem, wlać odrobinę octu balsamicznego, dodać bazylię, sól, pieprz.
- Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 5 minut.
- Pokroić bagietkę i podsmażyć na maśle.
- Nałożyć składniki na chrupiące bagietki.