Wszyscy wiemy, że kasza jaglana jest niezwykle zdrowa, niskokaloryczna i nie zawiera glutenu. A tymczasem prócz swych walorów odżywczych kryje jeszcze jeden: jest świetnym lekarstwem w walce z przeziębieniem i wirusami! Ma właściwości wysuszające i antywirusowe, dlatego warto ją jadać przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Zwłaszcza w towarzystwie bogatych w witaminy pieczonych warzyw i rozgrzewających przypraw takich jak imbir, kumin i majeranek. To idealny zespół do zadań specjalnych!
czas: 30 minut
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- mały bakłażan
- 2 marchewki
- 200 g dyni
- biała część pora - kawałek około 10 cm
- pół cytryny
- dwie łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- przyprawy: majeranek, imbir, kumin, cynamon, sól, pieprz
przyrządzanie:
Warzywa pokroić w plasterki lub grubą kostkę, czosnek drobno posiekać i połączyć z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić łyżką oliwy, posypać obficie majerankiem i oprószyć pozostałymi przyprawami z tym, że cynamonu dodać jedynie odrobinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Kasze jaglaną przełożyć na sito, opłukać obficie pod bieżącą zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem i ponownie opłukać obficie pod bieżącą zimną wodą. Dzięki temu straci charakterystyczną gorycz. Następnie przełożyć do garnka, zalać szklanką wody, dodać szczyptę soli, łyżkę oliwy i gotować na niewielkim ogniu przez 15 minut, do czasu, aż kasza wchłonie wodę. W czasie gotowania nie mieszać. Następnie odstawić na 10 minut by kasza “odpoczęła”.
Na talerze przełożyć kaszę jaglaną, skropić odrobiną cytryny i ułożyć na niej pieczone warzywa.
Smacznego!
uwagi:
Kasza jaglana jest wyśmienita również na słodko. Przekonaj się i spróbuj naszej jaglanki z bananem i nutellą