Wiele gatunków szparag przeznaczonych jest do celów ozdobnych, ale na szczęście to warzywo znalazło swoje zastosowanie również w kuchni. Uważane są za najskuteczniejsze z afrodyzjaków i dostarczają mnóstwo kwasu foliowego, dlatego polecane są dla kobiet w ciąży. Zobacz jak prosto przygotować szparagi z boczkiem i nutką słodyczy.
czas: 1 godzina
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- 1 pęczek szparagów (około 30 szparag)
- 4 plastry boczku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziaren sezamu
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Obrać i pokroić czosnek.
- W misce wymieszać olej, brązowy cukier i czosnek. Odstawić na 5 minut.
- Pęczek szparagów podzielić na 4 części i każdą obwinąć w boczek.
- Za pomocą pędzla rozprowadzić sos po szparagach i boczku.
- Całość posypać sezamem.
- Piec przez 35-40 minut.