Niedługo przychodzą goście, potrzebujesz szybko zrobić jakiś smaczny i dobrze wyglądający obiad. Po co sięgasz? Po ten przepis! Łosoś jest bardzo popularną rybą, a dobrze przyrządzony wywołuje niezłą ucztę dla naszych kubków smakowych.
czas: 10 minut
składniki:
- 2 filety z łososia po ok 125 gr.
- sól
- pieprz
- oliwa
- dwie ćwiartki cytryny (do skropienia na talerzu)
Sałatka:
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- roszponka
- sałata
- camembert
przyrządzanie:
Gdy smażysz łososia to najważniejsze by nie poddawać go zbyt długiemu działaniu wysokiej temperatury. Po osiągnięciu w środku temperatury 60 stopni ryba jest gotowa i wciąż soczysta. Pamiętaj, że łosoś dopieka się 1-2 minuty po zdjęciu z ognia, dlatego robimy to, gdy środek osiągnie 57 stopni.
- Łososia przyprawiamy i skrapiamy delikatnie oliwą. Możemy odstawić do lodówki na 30minut, ale nie jest to konieczne. Pamiętaj, aby przed przyrządzeniem wyjąć go na trochę z lodówki, aby odtajał.
- Rozgrzej tłuszcz do smażenia.
- Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Zdejmij patelnię z ognia i odstaw łososia na 30 sekund.
Sałatka
- Camemberta pokrój w paseczki
- Wymieszaj wszystkie składniki
- Możesz skroplić oliwą