Pieczony pstrąg jest daniem, które z pewnością uda się każdemu. Masło z czosnkiem i świeży tymianek sprawią, że ta ryba staje się niezwykle aromatyczna. Pamiętaj, że ryby zawierają kwasy Omega-3 i Omega-6, oraz poprawiają kondycję i wygląd cery. Zobacz jak przygotować zdrowy obiad!
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 2 pstrągi
- 1/2 kostki masła
- 3 ząbki czosnku
- Garść świeżego tymianku
- Sól
- Pieprz
przyrządzanie:
- Ryby dokładnie opłukać w zimnej wodzie.
- Posypać solą i pieprzem.
- Masło zetrzeć na tarce na grube wióry.
- Posiekać czosnek i tymianek, a następnie wymieszać z wiórkami masła.
- Wypełnić pstrągi gotowymi wiórkami.
- Zawinąć ryby w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Włożyć pstrągi do naczynia żaroodpornego i piec przez 20-30 minut.
- Pod koniec pieczenia otworzyć folię i posypać łyżeczką wiórków maślanych.