Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Sernik nowojorski

To wyjątkowy sernik: kremowy, delikatny, z aromatem wanilii i lekką nutą cytryny. Po prostu rozpływa się w ustach. Ujmuje swoim smakiem i elegancją, a zarazem prostotą wykonania. Idealny deser na świąteczny stół!

serniknowojorskiedit

czas: 100 min

składniki:
  Spód:

  • 220 g herbatników typu digestive
  • 90 g miękkiego masła
Masa serowa:
  • 1 kg półtłustego sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub gotowej masy sernikowej (z "wiaderka")
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 300 g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • skórka starta z połowy cytryny

przyrządzanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Spód:

Ciastka rozkruszamy wałkiem lub za pomocą blendera, łączymy z miękkim masłem i tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm, dokładnie dociskając. Spód i boki tortownicy dwukrotnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

W pierwszej kolejności należy połączyć mikserem na średnich obrotach ser, cukier, jajka, śmietanę, skórkę cytrynową i ziarenka wanilii. Miksujemy tylko do czasu, gdy masa będzie jednolita. Nie należy zbyt długo ubijać masy, gdyż sernik w czasie pieczenia mocno wyrośnie, a potem opadnie. Następnie zmniejszamy obroty miksera i delikatnie łączymy masę serową z mąką. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na spod z herbatników.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni grzałka góra – dół. Do większej, prostokątnej formy do pieczenia nalewamy do połowy gorącej wody, wstawiamy w nią owinięta folią tortownicę i pieczemy ok. 80 minut. Sernik będzie gotowy, gdy na środku przy dotknięciu drewnianym patyczkiem będzie zwarty i sprężysty. Nie sprawdzamy wbijając patyczek do środka, tylko dotykamy powierzchni.

Sernik należy studzić w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a następnie dobrze jest go schłodzić, minimum godzinę. Nabierze wtedy właściwej konsystencji.

Smacznego!