Pokrzywa. Roślina, którą kojarzymy przede wszystkim z nieprzyjemnym kłuciem i bolesnymi bąblami. Mało kto wie, że pokrzywa posiada cudowne właściwości i jest złotym lekiem dla alergików. Poznaj więcej zalet tego ziela i dowiedz się co możesz z niego przyrządzić!
Lek dla alergików
Od wielu lat pokrzywa stosowana jest w leczeniu objawów alergii, zwłaszcza kataru siennego. Mówi się, że nie ma nic skuteczniejszego na katar alergiczny, niż właśnie pokrzywa. Jest głównym składnikiem wielu leków, które w przeciwieństwie do standardowych środków, nie powodują senności i wysokiego ciśnienia. Pokrzywa sprzyja leczeniu przerostu prostaty, zapaleniu pęcherza moczowego a nawet w leczeniu choroby Alzheimera.
To nie koniec leczniczych właściwości tej parzącej rośliny. Pokrzywa znana nam jest jako składnik szamponów i odżywek. Kosmetyki z dodatkiem pokrzywy zapobiegają przetłuszczaniu się włosów i hamują łysienie. A jak wykorzystać ją w kuchni?
Na następnej stronie dowiesz się co można przyrządzić z pokrzywy!