Kruche ciasteczka, które rozpływają się w ustach i pachną tak pięknie, że od razu przywodzą na myśl śnieżną zimę i Święta Bożego Narodzenia. Uwielbiają je dzieci i dorośli, a ich przygotowanie to sama przyjemność. Mają jednak jedną wadę..... szybko znikają!
czas: 60 minut
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 120 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- łyżka przyprawy do piernika
- szczypta soli
przyrządzanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie nadmiernie klejące można dosypać odrobinę mąki. Następnie ciasto umieścić na co najmniej 30 minut w lodówce, by odpoczęło. Po tym czasie wałkować na grubość około 3 – 4 mm i wykrawać ciastka. Wykrojone krążki delikatnie oprószyć mąką i stempelkiem odbijać wzór. Jeśli mimo tego stempelek będzie się przyklejał do ciasta można go za każdym razem zanurzać w mące. Gotowe ciasteczka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać w niewielkich odstępach, ciasto nie będzie rosło. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni z termoobiegiem.
Smacznego!