Ciasteczka na świątecznym stole są zawsze mile widziane, mogą również służyć jako świąteczny podarunek. Gdy obdarzysz słodkim prezentem bliskiego, możesz być pewny, że sprawisz nim radość.
czas: 1 godzina 40 minut
składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 żółtka
- 150 g mielonych migdałów
- cukier puder, odrobina cukru waniliowego i woda do przygotowania lukru
przyrządzanie:
- Mąkę mieszamy z cukrem i mielonymi migdałami, dodajemy masło, żółtka i mieszamy.
- Przygotowane ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
- Ciasto kroimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki.
- Wycinamy z ciasta gwiazdeczki, można nożykiem lub foremkami.
- Gwiazdki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 10-15 minut (do momentu aż będą lekko zarumienione) w nagrzanym do 180 *C piekarniku.
- Gwiazdeczki polewamy delikatnie przygotowanym lukrem (można udekorować również kupnymi kuleczkami).