Tatar wołowy to niemalże klasyk na polskich stołach. Choć najczęściej kojarzony jest jako wierny kompan wódki, również odpowiednio przygotowany może uchodzić za przystawkę przed obiadem.
składniki:
- 250-300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 szalotka
- 2 ogórki kiszone
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- sól, grubo zmielony pieprz
- 3 żółtka
przyrządzanie:
- Wołowinę mieszamy z oliwą i łyżką musztardy, dodajemy pieprz i sól.
- Szalotkę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Żółtka, pokrojoną szalotkę i ogórek mieszamy z mięsem (żółtka jeśli wolimy możemy dodać dopiero na wierzchu przygotowanej porcji mięsa).
- Wykładamy porcje mięsa. Podajemy ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














