Tatar wołowy to niemalże klasyk na polskich stołach. Choć najczęściej kojarzony jest jako wierny kompan wódki, również odpowiednio przygotowany może uchodzić za przystawkę przed obiadem.
składniki:
- 250-300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 szalotka
- 2 ogórki kiszone
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- sól, grubo zmielony pieprz
- 3 żółtka
przyrządzanie:
- Wołowinę mieszamy z oliwą i łyżką musztardy, dodajemy pieprz i sól.
- Szalotkę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Żółtka, pokrojoną szalotkę i ogórek mieszamy z mięsem (żółtka jeśli wolimy możemy dodać dopiero na wierzchu przygotowanej porcji mięsa).
- Wykładamy porcje mięsa. Podajemy ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.