Porcja sycącej grochówki rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Zobacz wypróbowaną recepturę na prawdziwą grochówkę!
składniki:
- 2 szklanki grochu łuskanego
- 0,5 kg mięsa z kością
- 5 ziemniaków
- 1 kiełbasa
- włoszczyzna
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowy
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- majeranek
przyrządzanie:
- Groch zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin.
- Mięso z kością zagotuj, zbierz szumowiny i dodaj włoszczyznę. Do wywaru dodaj groch razem z wodą, w której się moczył. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym gazie, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyciąg z zupy mięso i warzywa.
- Pokrój w kostkę ziemniaki i dodaj do zupy.
- Pokrój kiełbasę i boczek, podsmaż i dodaj do zupy.
- Pokrój marchewkę z włoszczyzny i dodaj do zupy.
- Na patelni podsmaż cebulkę i dodaj łyżeczkę mąki. Dodaj do zupy. Na koniec dopraw zupę do smaku.