Przepis na masło orzechowe wydaje się być bardzo skomplikowany i złożony. Jednak jak się okazuje potrzebne są tylko dwa składniki - orzeszki ziemne i sól. Zobacz jak prosto przygotować pyszne i słodkie smarowidło!
składniki:
- orzeszki ziemne
- sól
- dodatkowo możesz urozmaicić swoje masło: miodem, czekoladą, suszonymi owocami
przyrządzanie:
- Obrane orzeszki ziemne upraż na rozgrzanej i suchej patelni. Dodaj szczyptę soli. Orzeszki powinny mieć złoty kolor.
- Orzeszki zmiksuj za pomocą blendera. Możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek lub miód.
- Miksowanie trwa kilkanaście minut. Bądź cierpliwa i czekaj, aż masa będzie gęsta i wilgotna – idealna do smarowania pieczywa. Sprawdź smak masła i w razie konieczności dodaj sól.
Zobacz również: Jajko w koszulce – jak zrobić?