Polędwiczki wieprzowe często goszczą na Twoim stole? Jeśli tak, to nie w takim wydaniu. Pyszny sos śmietanowo - pieprzowy jest magicznym dodatkiem, całkowicie odmieniającym smak tej potrawy. Na pewno posmakują wielbicielom ostrej kuchni.
liczba porcji:
2 osoby
składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki wody
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- odrobina pieprzu kolorowego
- olej do smażenia
- sól i pieprz do oprószenia mięsa
przyrządzanie:
- Polędwiczki kroimy na plastry, które lekko rozbijamy. Posypujemy je pieprzem i solą.
- Podsmażamy polędwiczki z obu stron na patelni. Po zdjęciu z patelni kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelnię (wykorzystujemy tę, na której smażyliśmy mięso) dodajemy łyżkę masła i mąki oraz śmietanę (trzeba cały czas mieszać żeby się nie ścięła, ogień też nie może być za duży), mieszamy wlewamy wodę, mieszamy i dodajemy musztardę pieprz czarny i kolorowy. Cały czas mieszamy.
- Wkładamy mięso i dusimy na niewielkim ogniu.
- Po około 20 minutach mięso jest gotowe,
- Podawać z ziemniakami, polane sosem i udekorowane ziarenkami pieprzu.