Słodki zdrowy przysmak, czyli jabłka maczane w karmelu. Łatwy do zrobienia, a na dodatek czasu też zajmuje niewiele. Szybkie PalceLizać!
składniki:
- 8-10 małych jabłek
- tyle samo patyczków (mogą być te do lodów)
- 100 g masła
- 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 0,25 szklanki golden syrup'u może być też syrop klonowy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jeśli chcemy możemy skorzystać dodatkowo z różnych posypek: czekolada, orzechy, cukiereczki, wiórki kokosowe.
przyrządzanie:
- Jabłka myjemy, osuszamy i wycinamy ogonki.
- W miejscu ogonków wbijamy patyki.
- Do rondelka wlewamy skondensowane mleko, golden syrup, masło i cukier.
- Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut (jeśli zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień).
- Gdy karmel jest gotowy zdejmujemy go z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy.
- Jabłka zanurzamy w lekko przestudzonym karmelu, po czym odstawiamy na papier do pieczenia lub obtaczamy w posypce i dopiero wtedy odkładamy na papier.
- Osoby lubiące słodkości, mogą pokusić się o kolejną warstwę (np. z rozpuszczonej czekolady z masłem), należy jednak najpierw włożyć jabłko w karmelu do lodówki, aby pierwsza warstwa dobrze zastygła.