Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Pyszne, drożdżowe rogaliki z marmoladą, które niejednemu kojarzą się z dzieciństwem. Już teraz możesz je robić dla swojej rodziny. No, bo kto nie kocha słodkich, domowych wypieków ;)

the-croissant-268258_1280

liczba porcji: około 50 rogalików

składniki:

  • 50 g drożdży (pół kostki)
  • szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka
  • mąka ok 1 kg
  • 5,5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • słoiczek marmolady (smak dowolny)
  • jajko do posmarowania rogalików

przyrządzanie:

  • Do miski wsypujemy mniej więcej szklankę mąki i tworzymy w niej dołek.
  • W innej miseczce rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru.
  • Zaczyn wlewamy do dołeczka w mące, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Kiedy zaczyn widocznie wyrośnie, dodajemy do niego pozostałe składniki i łączymy je drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • W momencie, w którym ciasto podwoi swoją objętość podsypujemy stolnicę mąką (pamiętajcie, żeby nie używać za dużo maki) i wyrabiamy.
  • Rozwałkowane ciasto dzielimy na 4 części, każdy z nich cienko wałkujemy i wycinamy trójkąty, na które kładziemy marmoladę i zaczynając od dłuższego boku zawijamy rogalik.
  • Rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, zostawiamy na około 15 minut, aby ciasto lekko się napuszyło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy mniej więcej 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 *C.
  • Można ozdobić cukrem pudrem.

 

Sprawdź też inne przepisy na domowe wypieki! (zobacz tutaj)