Napój pomarańczowo-imbirowy to idealny rozgrzewacz w zimowe dni i wieczory. Smaczny i na ciepło i na zimno! Polecamy!
składniki:
- 1 litr wody
- 3-4 cm korzenia imbiru
- 1 pomarańcza
- garść liści mięty
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
przyrządzanie:
- Korzeń imbiru obieramy i kroimy w plastry.
- Pomarańczę obieramy i również kroimy w plastry.
- Listki mięty przerywamy, żeby je trochę rozdrobnić.
- Do garnka wlewany wodę, dorzucamy pokrojony imbir, pokrojoną pomarańczę oraz miętę.
- Dodajemy miód, cynamon i mielony imbir.
- Gotujemy około 10-15 minut.
- W zależności od gustu i sytuacji podajemy schłodzone lub ciepłe. Można ozdobić listkami mięty.