Chociaż produkcja precli w domowych warunkach jest nie lada wyzwaniem, to mamy dla was instrukcję, dzięki której przygotujecie pyszne i chrupiące precle. Do dzieła!
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml mleka 3,2%
- pół łyżeczki soli
- 20 g drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 20 g masła
- 2 łyżki sody oczyszczonej
przyrządzanie:
- Wymieszaj drożdże z cukrem i odrobiną mleka.Odstaw do wyrośnięcia.
- Mąkę, sól, pozostałe mleko, zaczyn i masło zagnieć na ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
- Posyp blat mąką i podziel ciasto na 8 części. Uformuj z nich wałki, a następnie precla.
- Zagotuj wodę z sodą. Pojedynczo wkładaj precle do wody na około 30 sekund.
- Wstaw do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut.
ZOBACZ: Hummus z pieczoną papryką