Wegetariańskie risotto z odrobiną gruszki wspaniale smakuje z pieczonym łososiem lub dorszem. Proste w przygotowaniu i niepowtarzane w smaku!
składniki:
- 500 g ryżu arborio (do risotto)
- 2 szklanki bulionu z warzyw
- 2 łyżki masła
- 150 g serka pleśniowego
- 2 gruszki
- garść orzechów nerkowca
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- majeranek
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj ryż i smaż przez około 4 minuty, aż nabierze złocistego koloru.
- Do ryżu stopniowo dolewaj po kilka łyżek bulionu. Ryż musi wchłonąć cały bulion.
- Na drugiej patelni rozpuść dwie łyżki masła i dodaj pokrojony w kostkę ser. Mieszaj, aż masa będzie kremowa i jednolita.
- Dodaj pokrojone w kostki gruszki i orzechy. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem. Dodaj do ryżu i wszystko wymieszaj.
- Podawaj z liściem świeżej mięty.
SMACZNE? ZOBACZ: 5 zaskakujących powodów, dla których powinniśmy jeść więcej gruszek!